Valtuutettujen vaalit 2024 – katso vaalitiedote

Suomen bahá’í-yhteisön aluevuosikokoukset eli valtuutettujen vaalit pidetään 26.1.–9.2.2024. Vaaleissa valitaan valtuutetut kansalliseen vuosikokoukseen.

Suomen bahá’í-yhteisö, valtuutettujen vaalit 2024

Lue lisää valtuutettujen vaalista ja katso oman vaalipiirisi tiedot vaalitiedotteesta.

Helmikuun alussa pidettävissä aluevuosikokouksissa bahá’ít valitsevat keskuudestaan 38 valtuutettua kansalliseen vuosikokoukseen.

Vuonna 2024 Suomi on jaettu 19 vaalipiiriin. Eri vaalipiireissä valitaan eri määrä valtuutettuja. Vaalipiirijako tehdään vuosittain äänioikeutettujen bahá’íden lukumäärän perusteella. Vaalipiirit on esitelty vaalitiedotteessa (pdf).

Valtuutetut osallistuvat keväällä pidettävään kansalliseen vuosikokoukseen, joka on yhteisömme tärkein hallinnollinen tapahtuma. Kansallisessa vuosikokouksessa valtuutetut valitsevat Suomen Bahá’íden Kansallisen Henkisen Neuvoston jäsenet seuraavalle toimikaudelle.

Valtuutettujen muodostama vuosikokous myös neuvottelee Kansallisen Neuvoston kanssa ja tekee neuvostolle suosituksia ja ehdotuksia. Siten valtuutetut tuovat oman alueensa kokemukset, oivallukset ja huolenaiheet laajempaan kansallisen tason keskusteluun.

18 vuotta täyttäneillä bahá’ílla on äänioikeus vaaleissa. Vaaleissa äänestetään oman alueen 21 vuotta täyttäneitä bahá’íta.

Youtube-kanavaltamme löytyy video valtuutettujen vaaleista.

 

Bahá’í-vaalimenettely

Bahá’í-vaalimenettely eroaa olennaisesti maailmassa nykyisin käytössä olevista vaalitavoista. Yksilöiden korostaminen, kilpailuasetelmien rakentaminen, valituksi tulevien arvuuttelu ja vaalituloksen rinnastaminen voittoon ja häviöön ovat bahá’í-vaaleissa täysin vieraita lähestymistapoja. Sen sijaan bahá’í-opetukset korostavat vaalien pyhyyttä ja puhtautta aineellisista vaikuttimista. Kyse ei ole vallan tavoittelusta, vaan yhteisenä pyrkimyksenä on varmistaa, että valituksi tulee mahdollisimman omistautuneiden ja kyvykkäiden ystävien kokoonpano.

Bahá’í-vaaleissa ei ole myöskään puolueita, ehdokasasettelua tai kampanjointia. Jos vaalien tarkoituksena on heijastaa mahdollisimman uskollisesti äänestäjien todellista tahtoa, ei äänestäjille tule asettaa tällaisia keinotekoisia rajoituksia eikä heihin tule kohdistaa minkäänlaista vaikuttamista, joka ennen pitkää johtaisi jakolinjojen syntymiseen.

Äänestäjät yksinkertaisesti valitsevat irrottautuneesti, riippumattomasti ja rukoushengessä ne henkilöt, ”joissa parhaiten yhdistyvät ehdottoman uskollisuuden, epäitsekkään omistautuneisuuden, hyvin harjaantuneen mielen, tunnustetun kyvykkyyden ja kypsän kokemuksen välttämättömät ominaisuudet.”

Vaaleissa noudatetaan vaalisalaisuutta. Äänestäjät eivät saa paljastaa, ketä he ovat äänestäneet, eikä kenenkään tulisi sitä heiltä kysyä.

Edellinen
Edellinen

‘Abdu’l-Bahán hautapyhäkön säleikkörakenne paljastuu

Seuraava
Seuraava

Yhteisymmärrysviikko 2024 helmikuussa lähestyy – tervetuloa avajaisiin 31.1.2024