‘Abdu'l-Bahán puheita Pariisissa

Totuuden aurinko

Lähdetiedostona käytetty: ‘Abdu'l-Bahán puheita Pariisissa, 1984

Sisällys

Totuuden aurinko

sivu 26

Lokakuun 22. päivänä 1911

'Abdu'l-Bahá sanoi:

On ihana päivä. Aurinko paistaa kirkkaasti maan päälle antaen valoa ja lämpöä kaikille olennoille. Myös Totuuden aurinko paistaa, antaen valoa ja lämpöä ihmisten sieluille. aurinko antaa elämän kaikkien maan päällä elävien olentojen ruumiille. Ilman sen lämpöä niiden kasvu surkastuisi, niiden kehitys pysähtyisi, ne kuihtuisivat ja kuolisivat. Aivan samoin ihmiset tarvitsevat Totuuden aurinkoa vuodattamaan säteitään heidän sieluunsa, kehittämään, kasvattamaan ja kannustamaan heitä. Mitä aurinko on ihmisen ruumiille, sitä Totuuden aurinko on hänen sielulleen.

Ihminen on ehkä saavuttanut korkean tason aineellisessa kehityksessään, mutta ilman totuuden valoa hänen sielunsa surkastuu ja nälkiintyy. Toisella ei ehkä ole aineellisia lahjoja, hän saattaa olla yhteiskunnallisten portaiden alimmalla askelmalla, mutta saatuaan Totuuden auringon lämpöä hänen sielunsa on suuri ja hänen henkinen ymmärryksensä valaistunut.

Eräs kreikkalainen filosofi, joka eli kristinuskon sivu 27 nuoruuden päivinä ja joka oli täynnä kristillistä voimaa vaikkakaan ei tunnustautunut kristityksi, kirjoitti näin: ”Minä uskon, että uskonto on todellisen sivistyksen ehdoton perusta.” Sillä ellei kansakunnan moraalista luonnetta − samoin kuin sen älyä ja kykyjä − kasvateta, sivistyksellä ei ole lujaa perustaa.

Koska uskonto teroittaa mieliin moraalia, se on todellisinta filosofiaa, ja sen varaan rakennetaan ainoa kestävä sivistys. Esimerkkinä tästä tämä filosofi viittaa aikansa kristittyihin, joiden moraali oli hyvin korkealla tasolla. Hänen käsityksensä pitää yhtä totuuden kanssa, sillä kristinuskon sivistys oli parhainta ja valistuneinta maailmassa. Kristillistä opetusta valaisi jumalallinen Totuuden aurinko, sen vuoksi sen seuraajia opetettiin rakastamaan kaikkia veljinä, olemaan pelkäämättä mitään, kuolemaakaan. Heitä opetettiin rakastamaan lähimmäistään niin kuin itseään ja unohtamaan omat itsekkäät pyyteensä ponnisteltaessa ihmiskunnan parhaaksi. Kristuksen uskonnon loistavana päämääränä oli vetää kaikkien ihmisten sydämet lähemmäksi Jumalan säteilevää totuutta.

Jos Herran Kristuksen seuraajat olisivat jatkuvasti seuranneet näitä periaatteita järkähtämättömän uskollisesti, ei kristillisen sanoman uudistaminen olisi ollut tarpeen, ei olisi ollut välttämätöntä herättää Hänen kansaansa, sillä suuri ja loistava sivistys vallitsisi nyt maailmassa ja Taivaan valtakunta olisi tullut maan päälle.

Mutta mitä onkaan sen sijaan tapahtunut? Ihmiset käänsivät kasvonsa pois Mestarinsa jumalallisesti valaistuista ohjeista, ja talvi laskeutui heidän sydämiinsä. sivu 28 Sillä niin kuin ihmisruumiin elämä riippuu auringon säteistä, niin eivät myöskään taivaalliset hyveet kasva sielussa ilman Totuuden auringon säteilyä.

Jumala ei jätä lapsiaan ilman lohdutusta vaan talven pimeyden peittäessä heidät Hän lähettää jälleen sanansaattajansa, profeettansa, uudistamaan siunatun kevään. Totuuden aurinko ilmestyy taas maailman taivaanrannalle paistaen niiden silmiin, jotka nukkuvat, herättäen heidät katselemaan uuden aamunkoiton loistoa. Silloin ihmiskunnan puu jälleen kukkii ja kantaa vanhurskauden hedelmiä kansakuntien parantamiseksi. Koska ihminen on sulkenut korvansa Totuuden Äänelle ja silmänsä Pyhälle Valolle ja hylännyt Jumalan lain, on sodan ja sekasorron, levottomuuden ja kurjuuden pimeys autioittanut maan. Rukoilen, että te kaikki yritätte tuoda joka ainoan Jumalan lapsen Totuuden auringon kirkkauteen, niin että sen loiston läpitunkevat säteet voivat haihduttaa pimeyden ja sen armollinen lämpö voi sulattaa talven karuuden ja kylmyyden.