‘Abdu'l-Bahán puheita Pariisissa

Kahdenlaista valoa

Lähdetiedostona käytetty: ‘Abdu'l-Bahán puheita Pariisissa, 1984

Sisällys

Kahdenlaista valoa

sivu 75

Marraskuun 5. päivänä 1911

Tänään ilma on synkkä ja harmaa. Idässä on jatkuvaa auringonpaistetta, tähdet eivät koskaan ole piilossa ja on vain vähäisiä pilviä. Valo nousee aina idästä ja levittää hohteensa länteen.

On kahdenlaista valoa. On auringon näkyväistä valoa, jonka avulla voimme havaita meitä ympäröivän maailman kauneuden. Ilman tätä emme voisi nähdä mitään.

Vaikka tämä valo tekee esineet meille näkyviksi, se ei kuitenkaan voi antaa meille kykyä huomata niitä tai ymmärtää niiden erilaista viehättävyyttä, sillä tällä valolla ei ole ymmärrystä eikä tietoisuutta. Meille antaa tietoa ja ymmärrystä älyn valo, ja ilman tätä valoa ruumiilliset silmämme olisivat hyödyttömät.

Tämä älyn valo on korkein olemassa oleva valo, sillä se on syntynyt jumalallisesta valosta.

Älyn valo auttaa meitä ymmärtämään ja käsittämään kaiken olevaisen, mutta ainoastaan jumalallinen valo voi antaa meille kyvyn nähdä näkymättömät asiat ja löytää totuudet, jotka vasta tuhansien vuosien päästä tulevat maailmalle näkyviksi.

sivu 76

Juuri tämä jumalallinen valo antoi profeetoille kyvyn kahta tuhatta vuotta aikaisemmin nähdä, mitä oli tapahtuva. Ja tänä päivänä me näemme heidän näkyjensä toteutumisen. Tätä valoa meidän siis tulee yrittää etsiä, sillä se on suurempi kuin mikään toinen.

Tämän valon avulla Mooses pystyi näkemään ja ymmärtämään jumalallisen ilmestyksen ja kuulemaan taivaallisen äänen, joka puhui hänelle palavasta pensaasta.

Tästä valosta puhuu myös Muhammed sanoessaan: ”Alláh on taivaiden ja maan valo.”

Etsikää kaikesta sydämestänne tätä taivaallista valoa, niin että saatte kyvyn ymmärtää todellisuudet, että saatte tietää Jumalan salatut asiat ja että kätketyt tie avautuvat silmienne eteen.

Tätä valoa voidaan verrata kuvastimeen, ja samoin kuin kuvastin heijastaa kaiken, mitä sen edessä on, samoin tämä valo näyttää henkemme silmille kaiken, mitä Jumalan valtakunnassa on, ja paljastaa asioiden todellisuudet. Tämän säteilevän valon avulla pyhien kirjoitusten koko henkinen tulkinta on tullut selkeäksi, Jumalan maailmankaikkeuden salaisuudet on tehty ilmeisiksi, ja me olemme saaneet kyvyn ymmärtää ihmisen jumalallisen tarkoitusperän.

Rukoilen, että Jumala armossaan valaisee sydämenne ja sielunne loistavalla valollaan. Silloin on jokainen teistä säteilevä kuin kirkas tähti maailman pimeillä tienoilla.